søndag den 8. februar 2009

Madkulturen i Kina

På restaurantbesøg

At være på restaurant i Kina er en helt speciel oplevelse. Kinesisk bordskik adskiller sig meget fra Vestens. Kinesisk etikette er næsten en uddannelse i sig selv. Kineserne slubre deres suppe (så den bliver kølet af på vej ind i munden), støtter deres albuer på bordet og løfter deres spiseskål helt op til munden for at kunne skovle ris ind.
Hvis vi er mange ude at spise er det meget normalt, at der midt på bordet er en glasplade, også kaldet ” Laisy Susan”. En efter en anbringes retterne på bordet. Man tager selv med sine spisepinde hvad der frister øjet. Glaspladen kan drejes rundt, så man kan prøve de forskellige ting. Egentlig er det super smart, men på den anden side skal man være lyn hurtig til at snuppe noget, og det er ikke altid let med spisepinde. Problemet opstår når 12 mand forelsker sig i samme ret! Så er det bare om at være hurtig.
Maden smager utrolig godt. Kineserne er vilde med grøntsager og spicy food. Sommetider kan det være utrolig svært at finde ud af hvad vi egentlig spiser. I menukortene er der heldigvis mange billeder og vi må prøve os frem, og ind til videre er det gået ganske godt, måske lige bortset fra den aften vi fik grisetarme. Men som vi siger, hvad vi ikke dør af, gør os blot stærkere.
Der er mange ting man skal være påpasselig med når man er ude at spise. Man må eksempelvis ikke stikke spisepindene lodret ned i en skål ris. Det symboliserer død, da det minder om røgelsespinde, man brænder af ved begravelse. Derudover må tepottens snude ikke pege mod nogle, da det bringer ulykke. Kineserne går derudover meget op i at man aldrig drikker selv. Man skåler enten med hele bordet eller sin sidemand og hertil knyttes gerne en kommentar, ”hvor ser du godt ud i aften”, eller ” sikke en yndig kjole du har på”. Som skål siger man enten gam bei (tøm hele glasset) eller gang bei (ta en slurk). Selvfølgelig er vores svenske kammerater helt vilde med gam bei.
En anden ting man skal være meget opmærksom på, er aldrig at spise helt op/ tage det sidste stykke på fadene, da det er tegn på uhøflighed og at værten ikke har lavet nok mad.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar